Tips til ansigtsmaling for begyndere
”Hvordan kommer jeg i gang med at lave ansigtsmaling?”
”Puh, der er så mange fine motiver på nettet – hvorfor bliver min maling ikke lige sådan?”
”Der er så mange guides og videoer omkring ansigtsmaling, hvor skal jeg blot starte henne?”
Jeg kan godt forstå dig, hvis du gerne vil lære at lave ansigtsmaling på dit barn (eller et barn du kender), men bliver overvældet over alle muligheder. Der findes masser af how-to guides, videoer, tips og tricks og ikke mindst produkter man kan vælge imellem – det er en jungle at navigere rundt i.
Derfor har jeg skrevet dette blogindlæg til dig, som er overordnet guide om ansigtsmaling. Her er nogle af de vigtigste punkter at huske på, når du begynder at male ansigter:
1) Forberedelse – indkøb af udstyr
Før du kan give den gas og male forskellige motiver og ikke mindst øve dig, skal du have et grundlæggende udstyr.
Til begyndere kan jeg anbefale en ansigtsmaling-palette, hvor flere forskellige farver er samlet i en metalbeholder.
Du skal også bruge nogle pensler (en rund pensel og evt. en filbertpensel) samt en rund svamp. For at gøre det nemt for dig har jeg nogle forskellige startersæt i forskellige prisklasser – der er noget for enhver behov.
Derudover har du brug for en vandbeholder (en kop eller et marmeladeglas kan også bruges).
De før nævnte ting er must-haves og med dem kommer du rigtig langt. Glimmer i forskellige variationer, skabeloner til ansigtsmaling, splitcakes og flere pensler og svampe kan være nyttige.
2) Øv basale teknikker og rutiner
Ansigtsmaling er ikke bare at dyppe en pensel i noget maling og smør det på huden. Der findes mange forskellige teknikker, måder at påføre maling på og effekter.
Til en start anbefaler jeg dig at fokusere på det mest basale: at kunne påføre maling med en svamp (det er nemmest) og en pensel. Brug god tid på at aktivere malingen – det kan tager fra 10 sekunder til et minut. Hvis du bruger svampen til at påføre malingen så dup forsigtigt på huden, indtil farven er kraftigt og dækker tilstrækkeligt. Øv dig på dig selv (fx din arm eller ansigt), på dit/et barn eller på en træningsplade. Øvelse gør mester – så fortvivl ikke hvis det ikke fungerer første gang.
En rund pensel er et hyppigt brugt værkstøj hos ansigtsmalere. Med en rund pensel kan du tegne små detaljer som fx stjerner, punkter og teardrops, som gør at et motiv bliver harmonisk, smukt og fuldendt.
3) Simple mønstre og motiver
Start småt og giv dig selv nogle successoplevelser. Start med at øve simple motiver (som fx et hjerte eller en blomst), for at få en dybere forståelse for hvordan man bruger en pensel og en svamp.
Find inspiration på Google eller Pinterest (søg gerne på engelsk) eller se eksempler på sociale medier eller min blog.
4) Komplekse designs
Når du har fået styr på de mere simple motiver og føler dig selvsikkert, kan du begynde at udfordre dig selv og prøve mere komplekse og større motiver. Det kunne være dyreansigter, superhelte eller fantasifigurer.
5) Reflekter over dit arbejde
Tag billeder af dine motiver og gennemgå og reflektere over dem. Er der noget du kunne gøre bedre næste gang? Er symmetrien i orden, spiller farverne sammen og har du husket alle detaljer?
Husk, at øvelse gør mester. Klap dig selv på skulderen for hver eneste gang du øver dig – og husk at sammenligne dig (men med dig selv). Du vil bliver overrasket at se din fremskridt i løbet af et år, eller bare et par måneder.
God malelyst.